Kuka tarvitsee terapiaa

19.02.2021

Nykyisin terapiassa käyminen on hyvin yleistä ja esimerkiksi monet julkisuuden henkilöt puhuvat aiheesta paljon. Silti joillekin terapia voi nostaa esiin pelkoa ja vastustusta. Saatetaan ajatella, että ihmiset, jotka käy terapiassa ovat kokonaan menettäneet mielenterveytensä ja viimeisenä keinonaan turvautuvat ”kallonkutistajaan” ja antavat heidän puuttua omaan elämään ja ajattelutapaan. Voidaan kuvitella, että terapeutti alkaa heti kaivella kipeimpiä kohtiasi, manipuloida ajatuksiasi ja neuvoa mitä sinun tulisi tehdä. Voi tulla se ajatus että ”eihän kukaan muu tule neuvomaan miten minun pitäisi omaa elämääni elää”. 

Joillekin voi olla yllättävää kuulla se, että terapeutin työhön ei kuulu neuvoa ketään siinä, miten tulisi elää. Terapiaan mennessä ei tarvitse pelätä sitä, että tulisit manipuloiduksi, syytetyksi tai nolatuksi. Terapeutti ei arvostele virheitäsi tai pakota kertomaan syvimpiä salaisuuksiasi. Terapeutti ei aseta itseään korkeammalle jalustalle ja huutele sieltä ohjeita sinulle siitä, miten saat oman elämäsi takaisin hallintaasi.

 

MITÄ TERAPIASSA SITTEN TEHDÄÄN?

 


Saatat yllättyä tästä tiedosta, kun kerron, että yleisesti terapiassa parhaat oivallukset omaan elämääsi saat ihan itseltäsi. Kun saat jutella ihmisen kanssa, kuka on aidosti läsnä, kuuntelee, hyväksyy ja kehen luotat, niin asiat voivat lähteä selkiytymään ihan uudella tavalla. Saat tilaisuuden katsoa omaa elämääsi ikään kuin jostain kauempaa. Huomioida, hyväksyä, oivaltaa ja oppia. Usein olemme liian lähellä omia ongelmiamme, että emme osaa katsoa niitä objektiivisesti. Saatamme olla kiinni jossakin tunteessa, joka on jäänyt meihin jostakin aiemmasta kokemuksesta. Se voi olla jokin tiedostamaton tunne, joka vaikuttaa todella isosti omaan käytökseemme ja ajatteluumme. Toisen ihmisen kanssa asiaa voi tarkastella helpommin erillisenä tunteena tai kokemuksena. Ajatellaan että sinulla olisi menneisyydessä jokin kokemus, jossa olet tuntenut valtavaa häpeää. Tuo tunne on saattanut aiheuttaa sinussa ajatuksen, että olet häpeällinen, nolo, epäonnistunut tai hölmö. MINÄ OLEN HÄVETTÄVÄ. Kuitenkin kun asiaa katselee hieman kauempaa, voi sieltä erottaa tunteen, joka ei liity mitenkään sinuun ihmisenä. Sinulla on tuo kokemus ja siitä herännyt tunne, mutta sen ei tarvitse antaa määrittää sitä, millainen olet ja miten ajattelet itsestäsi.


Terapiassa koetut oivallukset voivat vaikuttaa merkittävästi koko loppu elämääsi. Usein terapian aloituksen jälkeen voi tulla se tunne, että miksi en tehnyt tätä jo aikoja sitten. Uusien oivallusten kautta voi tulla paljon kevyempi olo ja elämää saattaa katsella ikään kuin uusien kirkkaiden ja värikkäiden lasien läpi. Esimerkiksi häpeän kokemukset ovat saattaneet sumentaa lasimme, jonka vuoksi näemme maailman harmaana ja utuisena. Negatiiviset tunteet ja uskomukset suttaavat linssejä, joiden kautta katsomme elämää, sekä itseämme. Tiedäthän esimerkiksi tunteen, kun olet pitkään vältellyt kotisi kaappien siivousta, kun tiedät että se on valtavan iso projekti. Kuitenkin lopulta, kun otat urakan vastaan, käyt kaapit läpi, heität kaiken turhan pois ja kiillotat pinnat, niin voit vaan huokaista ja ehkä vähän ihmetellä, että miksi viivyttelit asiaa niin pitkään. Nyt kaapit ovat järjestyksessä, sinulla kevyempi olo, sekä arki helpompaa, kun et tarvitse enää etsiä tavaroita samalla tavalla kuin ennen. Samaa siivousta voi ajatella myös itsesi kanssa. Miten monia tunteita oletkaan haudannut kehosi uumeniin ja toivot vain että ”kehosi ovet” jaksaisivat pysyä vielä kiinni.

 

KUINKA USEIN SIIVOAT OMAN TUNNEKEHOSI?

 


Oman tunnekehon siivousta voi olla helpompi alkaa tekemään silloin, kun se ei ole vielä täyteen ahdettu. Siivous urakka kasvaa isommaksi ja isommaksi mitä pidempään jatkat tunteiden patoamista sisällesi. Tänä päivänä esimerkiksi masennus voi olla merkki siitä, että pahaa oloa on yritetty pitää sisällä liian kauan, ja lopulta se sairastuttaa kehosi ja vie sinulta toimintakyvyn. On tärkeää osata pitää itsestään huolta ja alkaa siivota omia kaappeja sitä mukaa, kun ”ylimääräistä tavaraa” alkaa kertyä. Terapia on oiva keino putsata omaa tunnekehoa jo siinä vaiheessa, kun pienimmätkin painolastit alkavat sinne kertyä. Ja vaikka ”kehosi ovet” olisivat jo vuosia pysyneet hyvin kiinni, etkä ajattelisi siellä olevan mitään ylimääräistä, niin voit silti yllättyä, että mitä kaikkea sieltä löytyykin, kun alat vaan kaivella.


Oma mielemme on niin valtavassa roolissa siinä, miten elämästä ajattelemme ja millaista elämää elämme. Päätös lähteä tutustumaan omaan itseesi, voi olla merkittävin päätös minkä tulet omassa elämässäsi tekemään. Sillä voi olla vaikutuksia myös tuleviin sukupolviin sen myötä, millaisten lasien läpi katselet esimerkiksi omia lapsiasi ja millaista tunnelastia heille siirrät. Jätätkö heille perintönä luurangot kaapistasi, vai puhtaan pöydän, jolle rakentaa uusi elämä. Parhaiten annat hyvää eteenpäin, kun ensin olet huolehtinut itsestäsi. Koskaan ei ole liian myöhäistä lähteä tekemään muutosta, sillä jo hyvin pienillä muutoksilla voi pidemmässä juoksussa olla valtavat vaikutukset. Uskalla ottaa ensi askel, se voi olla uuden elämäsi alku.