Itsemyötätunnosta vastavoimaa omalle vaativuudelle

15.09.2021

Miksi itsemyötätunnosta puhutaan ja mitä se oikeastaan on? Liittyykö se itsesääliin tai itsetuntoon? Entä miten itsemyötätunto voi vaikuttaa jokapäiväiseen elämääsi? Hyvin usein itsemyötätunto yhdistetään itsesääliin. Jos tunnen myötätuntoa itseäni kohtaan, se tarkoittaa sitä, että minun ei tarvitse tehdä asioille mitään, voin vaan voivotella ja jäädä pahaan olooni. Asia ei kuitenkaan ole näin. Ennemminkin itsemyötätunto on itsesäälin vastalääke.

Tutkimuksissa on havaittu, että itsemyötätuntoiset ihmiset ovat tyytyväisempiä elämään, sekä kokevat vähemmän stressiä, ahdistusta ja uupumista. Itsemyötätuntoinen ihminen huomaa pahan olon, antaa sille luvan tuntua ja sen jälkeen valitsee, miten asiaan suhtautuu. Jos esimerkiksi tapahtuu jokin epäonnistuminen, niin itsekriittisen ihmisen on hyvin helppo jäädä kiinni epäonnistumisen tunteeseen ja ruoskia itseään tapahtuneesta. Jos taas pystyt kokemaan itsemyötätuntoa, voit tiedostaa tunteesi, mutta valita sen jälkeen sen, mihin haluat keskittyä. Voitko hyväksyä tapahtuneen ja ajatella esimerkiksi sitä, mitä voit siitä oppia? Voitko vaikean tilanteen tultuakin kääntää huomiosi niihin asioihin, jotka ovat hyvin? Pystytkö suhtautumaan itseesi yhtä lempeästi, kuin parhaaseen ystävääsi?

Itsemyötätuntoon ei kuulu: kova kuori, itsekritiikki, syyllistäminen, häpeä, mitätöinti, arvostelu, itseä vastaan hyökkääminen, itsestä poispäin kääntyminen tai "minun täytyy selvitä yksin"-ajattelu. Itsemyötätunto ei myöskään tarkoita sitä, että pitäisi olla aina tyytyväinen ja rauhallinen, tapahtuipa mitä tahansa. Sen sijaan itsemyötätuntoon kuuluu esimerkiksi: avun pyytäminen, ymmärrys, rajat, lempeys, empatia, tunteiden kohtaaminen, irti päästäminen, sekä omien tunteiden ja tarpeiden kohtaaminen.

Itsemyötätunto on yksi merkittävä tekijä vaikeuksista ja odottamattomista vastoinkäymisistä selviämisessä. Kun seuraavan kerran tapahtuu jotakin, josta voisit helposti alkaa soimata itseäsi, niin pysähdy. Hengittele ja kuvittele sisäinen kriitikkosi istumaan viereesi. Kuuntele mitä sillä on sanottavanaan ja mitä tunteita siitä herää. Yrittääkö sisäinen kriitikkosi suojella sinua joltain? Mitä voit siltä oppia? Myös kiitollisuutta opettelemalla voit lisätä itsemyötätuntoa. Mitkä asiat ovat tässä hetkessä hyvin? Aina on mahdollista valita, mihin haluaa keskittyä, ja se kasvaa mihin keskityt.

"Jos haluat muiden olevan onnellisia, harjoita myötätuntoa. Jos haluat itse olla onnellinen, harjoita myötätuntoa." -Dalai Lama.

Kirjoitus pohjautuu 5.3.2021 pidettyyn Itsesi paras ystävä -webinaariin, joka järjestetään uudelleen torstaina 7.10.2021 klo 16.30–18.30. Kouluttamassa ovat kouluttajapsykoterapeutti (traumapsykoterapia) Tara Tuomisilta sekä psykoterapeutti Hilkka Salovaara. Webinaarin hinta on 35 €. Lisätietoa sekä ilmoittautumiset täältä.