Tunnistatko kehon ja mielen yhteyden?

15.10.2021

Varmasti meistä jokainen toivoisi itselleen hyvinvoivan kehon, sekä mielen. Näiden kahden vaikutukset toisiinsa ovat merkittävät, eikä kumpaakaan voi sulkea pois kokonaisvaltaista hyvinvointia ajatellessa. Jos kehomme voi huonosti, se vaikuttaa mieleemme ja jos mielemme voi huonosti, se vaikuttaa kehoomme. Miten sitten voisit tunnistaa, mistä mahdollinen kehon tai mielen huonovointisuus johtuu?

Ihmisillä voi hyvin usein tulla erilaisia kehollisia oireita ilman, että niihin löytyy minkäänlaista lääketieteellistä selitystä. Päällisin puolin voi näyttää siltä, että ihminen on erittäin hyvässä kunnossa, mutta keho silti oireilee esimerkiksi vatsakipuina, sydämen tykytyksinä ja unioireina. Tämän tyyppisissä tapauksissa oireiden takana voi olla mielen pahoinvointi. Stressi on yksi isoimmista terveyteemme haitallisesti vaikuttavista tekijöistä. Myös huippukunnossa oleva urheilija, tai urallaan erittäin menestynyt henkilö voi olla todella huonosti voivia. Aina todellinen hyvinvointi ei näy ulospäin.

Entä jos ajatellaan sitä, että mielemme olisi hyvinvoiva, mutta kehossamme olisi esimerkiksi kipuja. Ne väistämättä vaikuttaisivat myös mieleemme. Koviakin kipuja on mahdollista oppia sietämään, mutta harva pystyy kokonaan poissulkemaan niiden vaikutusta. Jos keholliset kivut tai oireet vaikuttavat siihen, miten liikumme tai miten hyvin jaksamme päivittäiset askareet, ne hyvin todennäköisesti vaikuttavat myös mielialaamme. Ja jo pelkästään se, miten viihdyt omassa kehossasi vaikuttaa ajatuksiisi ja sitä kautta mielialaan, sekä käytökseen. Näin siis on hyvin nähtävissä se, miten mieli ja keho vaikuttavat toisiinsa.

Positiivinen asia on kuitenkin se, että meistä jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa omaan hyvinvointiimme pienillä, päivittäisillä valinnoilla. Voit oppia kuuntelemaan sitä, mitä kehosi milloinkin kaipaa ja alkaa tarjoamaan sille mitä se tarvitsee. Joskus se voi olla lepoa, joskus liikettä. Joskus keho voi kaivata puhdasta, ravitsevaa ruokaa, toisinaan nautinnollisen hetken herkkujen parissa. Myös mieli voi kaivata eri asioita eri aikoina. Toisinaan nautimme ihmisten parissa olemisesta, toisinaan hiljaisuudesta. Joskus kaipaamme saada haastavaa aivotyöskentelyä ja joskus taas kiireetöntä aikaa, jolloin voi vaan antaa ajatusten lentää. ”Vaihtelu virkistää” ei ole ehkä ihan tuulesta temmattu sanonta. Sekä mieli, että keho kaipaavat vaihtelua. Mikä teko voisi olla sinulle tähän hetkeen sellainen, joka tukisi kehosi tai mielesi hyvinvointia?

Omaa kehon ja mielen yhteyttä voi havainnoida esimerkiksi Geneesin psykoterapeutti, tanssi-liiketerapeutti Hilkka Salovaaran vetämissä Polkuja kehooni, matkoja itseeni-hetkissä. Lokakuun, marraskuun ja joulukuun tulevat hetket ja ilmoittautumisen löydät täältä.